СГП vs.оправдателната присъда на Емилия Масларова

В мотивите на първа инстанция има много непълноти, твърдят от прокуратурата

20.12.2016 | 13:15 Редактор: Анисия Иванова
СГП vs.оправдателната присъда на Емилия Масларова

Софийска градска прокуратура е депозирала допълнен протест срещу оправдателната присъда на бившия социален министър Емилия Масларова и останалите петима подсъдими по делото за реконструкцията на Центъра за комплексни социални услуги в Стара Загора.

Мотивите на първата инстанция, с които са оправдани подсъдимите, съдържат множество непълноти по установената по делото фактическа обстановка, твърдят от СГП.

От Прокуратурата посочват, че фактите, които съдът е пропуснал да забележи и осмисли във връзката им с останалите факти са свързани с:

- конкретните действия на подсъдимите по манипулиране на обществената поръчка, така че тя да бъде спечелена от точно определено лице;
- с цялата първична счетоводна документация, отразяваща пазарната цена на действително извършените по сградата строително-ремонтни дейности;
- с отклоняването на предоставените бюджетни средства за реализиране на строителство и обзавеждане на други сгради и обекти;
- с повторно фактуриране на дейности, извършени вече от други лица;
- с натрупаната от дружеството три пъти по-голяма счетоводна печална от предварително заявената;
- с преобразуването на 5 960 000 лева предоставени от министерството за ремонт в депозити, тъй като не са били необходими за строително ремонтни работи;
- с личните отношения между подсъдимите Масларова, Драганов и Димитров и др.

Като не е констатирал всички правнозначими факти и не е направил цялостен анализ на доказателствените източници, съдът е достигнал до грешни правни изводи за липса на вина у подсъдимите. Според държавното обвинени учудващ е крайният извод за липса на престъпление, когато за ремонта при необходими 7 766 601,21 лева подсъдимите служители на министерството са предоставили 18 805 006,76 лева.

От Прокуратурата посочват, че е немислимо изобщо да отсъства каквото и да било нарушение и престъпление, защото ако е така, то това означава, че Законът позволява законосъобразно и безнаказано предоставяне на 11 038 405,55 лева (два и половина пъти) повече от необходимите за дадената дейност.

Делото срещу бившия министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция – Емилия Масларова приключи след близо пет години на първа инстанция с оправдателна присъда. Масларова и още петима души бяха обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери за това, че според обвинението са присвоили 11 от общо 19 милиона лева, отпуснати за ремонта на социален дом в Стара Загора.