Връщаме Мурад Хамид на Франция

До фактическото му екстрадиране, френският гражданин ще остане с мярка "Задържане под стража"

16.08.2016 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Връщаме Мурад Хамид на Франция

Френският гражданин Мурад Хамид ще бъде предаден на компетентните съдебни власти на Франция въз основа на Европейска заповед за арест от 29 юли 2016 г. Това реши днес 12 състав на Софийски градски съд. 

Хамид не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си заявление, че иска незабавно да бъде екстрадиран във Франция. Българският съд допуска и предаване на френските власти на всички вещи, които той е носел към момента на ареста му.

До фактическото му екстрадиране, френският гражданин ще остане с мярка "Задържане под стража". Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. 

20-годишният Мурад Хамид е бил заловен от служителите на V РПУ-София на 29 юли по подозрение на френската страна, че е боец на терористичната група "Ислямска държава" и е участвал в престъпна група, която е организирала различни атентати във Франция.

Хамид е с марокански произход и с френско гражданство. Въпреки това френския му език е слаб. Той е обяснил, че не е зет на Саид Куаши, а обратното той е женен за сестра му. 

Най-вероятно крайната цел на Хамид е била Сирия. Той е прекарал 2 дена в България, за които не е ясно какво е правил. От 2 август мъжът е в ареста на Националната следствена служба.

Мурад Хамид е пътувал с влак от Франция, влязъл в България през Сърбия и е заявил на Граничните ни служби, че е турист.

Прокуратурата няма данни какво е правил Хамид между 26 и 28 юли - "дали има съучастници, помагачи, хора, които са го ориентирали у нас".

На 28 юли е прекосил ГКПП "Капитан Андреево", но турските служби са го върнали в България заради забрана да влиза в Южната ни съседка.

"Междувременно по международните ни канали постъпва информация, че лицето представлява пътуващ боец към "Ислямска държава" и се счита за особено опасен", обясняват от Прокуратурата.

ДАНС издава заповед Хамид да бъде изведен от България и да бъде върнат там, откъде е дошъл - съответно в Сърбия. Същевременно обаче Франция издава молба за арест и екстрадиция заради участие в престъпна група за организиране на терористични актове.

"Мурад Хамид представлява заплаха за националната сигурност. Така той е арестуван в София", добавят от Прокуратурата.

Прокуратурата иска от съда Хамид да остане в ареста до излизане на заповедта за арест.

Във Франция мъжът е издирван от съпругата си.