Разкриха схема за манипулация на оборотите по Черноморието

Някои обекти използват софтуер за укриване на оборотите от продажби

26.07.2016 | 15:53 Редактор: Ирина Георгиева
Разкриха схема за манипулация на оборотите по Черноморието

Схема за манипулация на данни за оборотите от продажби по Черноморието разкри съвместна операция на ДАНС, МВР и НАП. Акцията е проведена по повод получена оперативна информация за използване на софтуер за укриване на оборотите от продажби в обекти за търговия на едро и дребно – складове, супермаркети, книжарници и др., пише НАП.

Използването на тази система за управление на продажбите позволява укриването на значтелна част от оборота за деня, която не се отразява в базата данни на софтуера и по този начин остава скрита при извършване на проверка от НАП. 

По време на спецакцията в един от търговските обекти е открита сума, надвишаваща над 10 пъти оборота, регистриран чрез фискалните устройства. Паричните средства са запорирани от НАП, на собственика на обекта е възложена ревизия.

При извършените проверки са иззети всички намиращи се в тях компютри, за да анализират ревизорите наличната в тях информация. От НАП ще уведомят прокуратурата, ако бъдат установени данни за извършено престъпление от разработчиците и разпространители на софтуерния продукт.

В началото на месеца заведение в Слънчев бряг беше поставено под постоянно наблюдение от инспектори на НАП, защото сървърът на използваната в обекта информационна система за управление на продажбите се оказал разположен в САЩ и нямало гаранции, че отчетеният чрез софтуера оборот не е манипулиран. 

Срещу подправяне на данните в касовите апарати експертите на НАП използват тактиката на т.нар скрити покупки – при които инспекторът купува стока или услуга без да се легитимира, а в някои от следващите дни посещава търговския обект явно и проверява дали продажбата е отразена с точна сума, дата и час. Сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.