Тийнейджърите са все по-изобретателни: Крадат дрехи с харддиск

Мощните магнити на харддиска безпроблемно разкопчават здраво хванатата аларма

03.06.2016 | 22:54 Редактор: Ирина Георгиева
Тийнейджърите са все по-изобретателни: Крадат дрехи с харддиск

Тийнейджърите стават все по-изобретателни - крадат дрехи благодарение на стар харддиск от компютър. От МВР съобщиха пред "Монитор", че устройството, на което се съхранява паметта, е изградено от два мощни магнита. Благодарение на тях, младежите успяват безпроблемно да премахнат здраво закопчаните "аларми".

Пластмасовите "аларми" се захващат за дрехите и се махат едва на касата със специално устройство. Целта му е някой да не се облече с нещо, което не е платил и да си тръгне с него. Счупването му с ръка е почти невъзможно, а в много от тях има и капсули с боя, които боядисват както дрехата, така и ръцете на крадеца. 

Младежите обаче измислили нов метод, най-вероятно благодарение на интернет. Мощните магнити на харддиска безпроблемно разкопчават здраво хванатата аларма.

Загубите са за хиляди левове всеки месец, показват данни от собственици на големи магазини за дрехи в моловете. Няма и осъдени тийнейджъри. Повечето от заловените са непълнолетни, а кражбата им не се квалифицира като тежък случай. Съгласилите се да върнат задигнатото пък дори не попадат в полицейския бюлетин.

Общо 368 изпипани по-възрастни крадци е хванала полицията през 2015 г. С тях вече се е заела прокуратурата. 120 са осъдени, а един е оправдан. Наказанието е година затвор до просто 300 лева глоба. При останалите делата продължават. От МВР отчитат спад при този вид престъпления. Спад обаче има и в разкриваемостта им.

"На всички изходи на по-големите магазини има устройства, които засичат немаркираните стоки или тези, на които са сложени аларми. Когато уредите обаче са само за сплашване те не вършат почти никаква работа. По наши данни повечето от тях са точно такива – бутафорни", обясниха пред „Монитор“ от полицията. 

Друг проблем е, че често не всички баркодове на артикулите са въведени в системата. От полицията засекли и нов метод, с който се заобиколят уж работещите охранителни устройства - крадците се облепвали с готварско алуминиево фолио, което заглушавало сигнала от уреда.