Спад на престъпността в София

През 2015 престъпленията извършени в града са с 10% по-малко в сравнение с 2014 година

28.04.2016 | 17:19 Редактор: Ирина Георгиева
Спад на престъпността в София

Спад на престъпността в София отчита столичната полиция. През 2015 престъпленията извършени в града са с 10% по-малко в сравнение с 2014 година. Междувременно, за да се гарантира сигурността в най-големия град на България видеонаблюдението ще бъде увеличено.

Кражбите от домовете и грабежите на улицата са най- честите сигнали подавани в столичната полиция през 2015 година.в сравнение с предходната полицията отчита спад от 10% и също толкова разкриваемост на престъпленията.  През последните месеци са намалели кражбите на автомобили и наркоразпространението. Телефонните измами също не подминават София.  

"Работим активно с банките, тъй като в много от случаите възрастните, които са жертва на този вид престъпление отиват в банките и искат да изтеглят бързо големи суми пари. Съотвветно получаваме такава информация от служителите и имаме много такива случаи и предотвратени измами точно по този начин", посочи директорът на СДВР Младен Маринов.

За спокойствието в София ще бдят и още видеокамери. Сега над 280 са обектите, които се следят с видеонаблюдение. До края на юни камери ще бъдат монтирани в още 47 училища, детски градини, както, площадки за игра, както и в няколко столични квартала.

"Поставяме охранителни камери на ключов места като кварталите  Владая, Горна баня Симеоново. Вчера  възложих да се изгради видеонаблюдение в квартал Миленков- район Искър, в Орландовци също поставяме видеонаблюдение", коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Камери предстои да бъдат поставени и на 160 възложи кръстовища в София. 

Репортаж на Васил Детелинов: