Адриан призна в съда, че е прегазил Ани и Явор, делото ще е по съкратена процедура

Присъда може да има още на следващото съдебно заседание

19.06.2024 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

Делото за смъртта на Ани и Явор, убити миналата година на пешеходна пътека в столицата, ще се гледа по съкратената процедура.

Година след трагедията близките на Ани и Явор за първи път застанаха очи в очи с човека, който блъсна и уби децата им на пешеходна пътека. Почернените семейства за пореден път заявиха, че се надяват на справедлив процес. 

"Всички ние осъзнаваме, че справедливите присъди и въобще присъдите, които излизат от съда, са ясен знак за цялото общество и те трябва да бъдат такива, че да бъдат превенция на обществото, за да не се повтарят трагедии като нашите", заяви майката на убитата Ани - Десислава Малчева.

В съдебната зала подсъдимият Адриан Антонов призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура. 

Защитата му не коментира какви са очакванията след искането за бърз процес. Причината - близки на загинали деца при катастрофи се разгневиха, че адвокатът на подсъдимия е представил болничен лист при заседание на Върховния касационен съд тази седмица, а днес се е появил в съдебната зала.

Ани и Явор бяха убити в ранните часове на 8 май миналата година след като бяха пометени от Адриан Антонов – шофьор с три месеца стаж зад волана, който е карал със 106 км/ч, при ограничение в района от 50 км/ч. Трагедията доведе до промяна в законодателството, като подобни престъпления с превишена скорост да се квалифицират като извършени с умисъл. 

"Това поне е една промяна, която се случи постфактум, но надяваме се да възпре да няма други такива трагедии", сподели Десислава Малчева.

Следващото заседание по делото е на 4 юли, когато ще бъдат разпитани свидетели по искане на подсъдимия. Очаква се тогава да бъде произнесена и присъдата по делото. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.