Служителка сви 440 000 лв. от банката, в която работи, фалшифицирала редица документи

Жената имала 7-годишен стаж

21.02.2024 | 16:45 Редактор: Вяра Димова
Служителка сви 440 000 лв. от банката, в която работи, фалшифицирала редица документи

Варненският окръжен съд призна за виновна 38-годишната Милена В., че в качеството си на банков служител присвоила 440 000 лева. Сумата, според закона, е в особено големи размери и била отклонявана в продължение на 3 месеца. Длъжностното присвояване представлява особено тежък случай.

Жената имала 7-годишен стаж в банката. Длъжността и́ била "Специалист обслужване на клиенти" в един от клоновете и́ във Варна. Работила на касово гише и боравела с парични суми в лева и валута. Предвид длъжността си, приготвяла и изпращала така наречените "ценни пратки", съдържащи парични суми до Централното управление на банката в София. Периодично в банковия филиал се извършвали ревизии на касите от комисия.

Проверките обаче не следвали стриктно разписаните правила, а процедурата се провеждала формално. Знаейки това, Милена В. решила да присвои сума в евро, заради по-високия номинал на купюрите им в сравнение с тези в лева. За да не бъде уличена решила да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти за обмен на валута. Наложило се за целта да състави поредица от фалшиви документи. По този начин успяла, в условията на продължавано престъпление в периода 25.03.2015 г. - 22.06.2015 г., да присвои 180 000 евро, с равностойност 352 620 лева и 87 380 в лева.

За това престъпление, Варненският окръжен съд наложи наказание на Милена В. "лишаване от свобода" за срок от 3 години, като изпълнението на наказанието е отложено с 5-годишен изпитателен срок.

Жената беше призната за виновна и за съставянето на неистински документи, чрез които успяла да отклони за себе си голямата сума пари. За това деяние, съдът и́ наложи пробационни мерки за срок от една година – "Задължителна регистрация по настоящ адрес" и "Задължителни периодични срещи с пробационен служител".

За престъплението като подсъдим се изправи и колега на Милена В., заемал длъжност "Мениджър оперативна дейност". В хода на съдебното следствие, обаче не бяха събрани доказателства, които да го уличават, той да е действал в съучастие с 38-годишната жена и беше оправдан от съда. Присъдата подлежи на обжалване или протест.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)