Узбекистан ни връща двойния убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров на 1 март

Той е осъден на доживотен затвор за смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров

16.02.2024 | 16:35 Редактор: Елеонора Танева
Узбекистан ни връща двойния убиец от дискотека

Узбекистан ще ни предаде на 1 март с полет от Мюнхен до София Илиян Тодоров, който е осъден за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека "Соло" в София. Това съобщи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март тази 2023 г., при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул. При гранична проверка, летищните власти са установили, че Тодоров използва фалшив руски паспорт и са го задържали. Установили реалната му самоличност и тогава разбират, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на Република България, пише "24 часа".

Двойното убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва.

21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

ВКС потвърди присъдата на Апелативния съд - доживотен затвор и по 150 000 лв. кръвнина за близките на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров.

Снимка: БГНЕС