С полиграф ще тестват антимафиота, обвинен в шпионаж за Русия

Задържаният мъж е на 57 години и има дългогодишна кариера в системата на МВР

06.02.2024 | 18:32 Редактор: Вяра Димова

Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП е изнесъл такава класифицирана информация до каквато не е имал достъп. Поради тази причина разследващите ще проучат неговите лични контакти. Прокуратурата потвърди, че е имало акция и в ДАНС, но отрече да има задържан контраразузнавач.

Задържаният мъж е на 57 години. Кариерата му в МВР е дългогодишна. Получавал е както награди и похвали, така и наказания.

"Налагани са му дисциплинарни наказания – писмено предупреждение прес 2002 г., мъмрене през 2006 г. и порицание през 2006 г.", уточни директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

А разследващите потвърдиха, че следят и действията на служител на ДАНС. Към момента обаче още не са установили до колко контраразузнавачът има общо с евентуална схема за шпионаж.

"Няколко пъти е разпитан като свидетел. Предстоят процедури, включително полиграф. Изясняваме степента на общение със служителя на ГДБОП. Няма данни служителят на ДАНС да е общувал с руските служби", заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

"До момента са взели мерки спрямо него, ограничаващи достъпа му, така че до края на преценката да няма риск от изтичане на информацията", увери заместник-председателят на ДАНС Петър Петров.

От ДАНС подчертаха, че цялата разработка е дело на българските служби и отрекоха информацията, че сигналът за шпионаж е дошъл от партньорите ни.

Служителят на ГДБОП бе задържан в поредната акция срещу шпионаж в полза на Русия в българските институции. Преди две години къртици бяха търсени във военното министерство и ДАНС.

Вижте повече във видеото.