Кой беше Мартин Божанов и как се стигна до убийството му?

Все още няма заподозрян за смъртта на Нотариуса

01.02.2024 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

Няма заподозрян за убийството на Мартин Божанов, който беше застрелян снощи в София. Въпреки проведените огледи на място, въпросителните около убийството остават. 

"В днешния ден ще се потвърдят нашите съмнения къде точно е бил позициониран", заяви по-рано днес главният секретар на МВР Живко Коцев. 

Убийството бе извършено в затворен жилищен комплекс – с бариера и охранителна кабина на входа. "Този терен ще се огледа много внимателно, за да уточним посоката на оттегляне и на идване към мястото", уточни Коцев.

"От тази страна на този комплекс много лесно може да го напусне и влезе, без да минава през камери", сподели бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов.

Установено е огнестрелното оръжие, с което Нотариуса е убит, но МВР на този етап не съобщава модел и калибър.

"Той е професионалист няма да изхвърли оръжието толкова лесно и да го намерят полицаите. Тяхно право е каква информация да споделят", коментира Милен Иванов.

Срещу убития Мартин Божанов са подавани сигнали за имотни измами и натиск върху магистрати, потвърдиха от прокуратурата. Той е един от героите в разследванията на Антикорупционния фонд. 

"Казвам се Мартин Божанов. Занимавам се с търговска и консултантска дейност, консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси – от това как да аранжират градината си до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш", казва Божанов във видео.

"Нотариуса е негов прякор, никога не е упражнявал нотариална дейност. Явно в системата на съдебната власт този човек е бил много популярен", каза бившият зам.-ректор на Академията на МВР.

В разследването Божанов е представен като човек с влияние върху съдебната системата и делата във вече закрития Специализиран наказателен съд. А от вътрешното министерство днес потвърдиха, че съпругата на убития Божанов е част от системата на МВР.

"Уволнявана е един път, след което е обжалвала уволнението и е възстановена. В момента все още е на служба в ГДБОП, но е в отпуск по майчинство", уточни Живко Коцев.

По-късно от МВР допълниха изказването на главния секретар, пишейки че съпругата на Божанов е уволнена от ГДБОП по предложение на вътрешния министър Калин Стоянов, който към онзи момент още е бил шеф на антимафиотите. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.