Адвокатът на Божков: Няма нови разкрития по делото, изискуемите такси са платени

Бизнесменът първи се запозна с материалите, остават още девет души

23.01.2024 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Намиращият се под домашен арест Васил Божков беше привикан в сградата на Националното следствие. Той се запозна с обвиненията по разследването, което тече срещу него за нанесени над 500 милиона лева щети от неплащане на такси за хазартна дейност.

През януари 2020 година спецпрокуратурата влиза в офисите на хазартните фирми на Васил Божков. Държавната финансова инспекция установява нарушения в Комисията по хазарта, които ощетяват държавната хазна. Арестуван е нейният председател Александър Георгиев, който прави самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. 

"Потвърждава се фактът, че за едни и същи видове игри - една част от организаторите са за плащали 15 на 100, а друга - 20 на 100. За видовете игри по тази алинея законодателят е посочил, че за тях се събира 15 на 100 от стойността на всички залози", посочи директорът на АДФИ в периода 2016-2021 г. Георги Начев.

В доклада на финансовата инспекция се установява, че за проверения период 01.01.2014 до 31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Днес Васил Божков беше извикан в Националната следствена служба, за да се запознае с материалите по делото. 

Защитата му твърди, че изискуемите от закона такси са платени. Според адвоката на бизнесмена Георги Гатев в документите по делото няма нови разкрития.

"Нищо ново няма, както беше повдигнато обвинението - така си върви. Обвиненията на Божков по това дело са, че е подбудил тези които изпълняват функциите на председател на хазарта, да не отчетат факта, че е било таксувано по определен начин. Тоест разлика в таксуването", обясни Гатев.

В становище на Държавната комисия по хазарта от 6 февруари 2020 година става ясно каква е разликата: "Държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. По смисъла на Закона за хазарта такси и комисиони се събират при организирането на предвидените в закона турнири между участници в хазартни игри".

Обвиняемите по случая са общо 10. Васил Божков беше първият, който се запозна с материалите по делото. Предстои това да направят и останалите 9. Ако никой от защитата няма възражения, трябва да се изготви обвинителен акт и делото да бъде внесено в съда.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС