След бойкота на магистрати: ВКС реши кой съд да поеме делото "Дебора"

Определението е окончателно

15.01.2024 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова
След бойкота на магистрати: ВКС реши кой съд да поеме делото

ВКС определи Районен съд - Пловдив да разгледа делото срещу Георги Г., обвинен за нанасянето на рани с макетен нож на Дебора М. и отправяне на закани за убийство, съобщиха от съда. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпраща делото на Районен съд - Стара Загора за разглеждане от Районен съд - Пловдив. Определението е окончателно.

С определение на председателя на Районен съд - Стара Загора от 09.01.2024 г. производството по н.о.х.д. № 3861/2023 г. е прекратено поради невъзможност на съда да образува състав и делото е изпратено на Върховния касационен съд за определяне на друг еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Съдебният състав на ВКС приема, че са налице предпоставките по чл. 43, т. 3 от НПК за определяне на друг равен по степен съд, който да разгледа делото. В мотивите се посочва, че производството по н.о.х.д. № 3861/2023 г. на Районен съд - Стара Загора е образувано по внесен срещу Георги Г. обвинителен акт за престъпления по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, по чл. 143, ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 9 вр. чл. 129, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

С определения всички съдии от Районен съд - Стара Загора са се отвели от разглеждане на делото, поради което и съдът, на който то е местно подсъдно, не може да образува състав.

В определението на ВКС се казва: "Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд - Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд - Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд - Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството."

Снимка: БГНЕС