Делото по случая "Дебора" е изпратено на ВКС - налага се да бъде разгледано в друг съд

Всеки един от съдиите се е отвел от разглеждането му

09.01.2024 | 17:15 Редактор: Деси Николова
Делото по случая

Наказателно дело по случая "Дебора", е изпратено на Върховен касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Стара Загора.

Всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик, чрез системата за случайно разпределение, се е отвел от разглеждане на делото.

За да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастно разглеждане и решаване на делото и за да бъде обезпечена обективността при реализиране на правосъдието, както и правото на независим и безпристрастен съд са дали основания на районните съдии да приемат, че за постигането и гарантирането на тези права и цели, следва да се отведат.

Една част от съдебните състави са се отвели поради произнасяне по въпроса за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Счели са, че тези произнасяния са пречка да разгледат наказателното дело от общ характер, поради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията.

Останалата част от съставите са се отвели с оглед публично разпространените съмнения в безпристрастността и обективността им при разглеждане и решаване на делото.

Припомняме, че през декември Районна прокуратура - Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо Георги Георгиев, който бе обвинен в жестокото насилие над 18-годишната Дебора.

Снимка: БГНЕС