Пламен Пенев е починал от задушаване, полицаите го притискали на земята

Министър Стоянов: Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение

05.01.2024 | 15:38 Редактор: Деси Николова
Пламен Пенев е починал от задушаване, полицаите го притискали на земята

Бившият борец Пламен Пенев е починал от задушаване - това е заключението на съдебните медици, направили аутопсията на 58-годишния мъж, съобщава БНТ. Той е бил притиснат до земята от петима полицаи след преследване във фаталната вечер на 30 декември. 

Вчера двама служители на реда в Стара Загора - младши инспектори от Първо и Второ Районно Управление, бяха временно отстранени от длъжност заради установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина. Семейството на починалия мъж все още търси отговор на въпроса какво точно се е случило.

Министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха извънредно оперативно съвещание с директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше инцидентът от миналата година в Стара Загора и действията на полицейските служители.

Министър Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, и на началника на охранителна полиция.

В откровен диалог между ръководството на МВР и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол, съобщиха от МВР.

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов.

"Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол", категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.