Шефът на ОДМВР Стара Загора: Няма данни Пламен Пенев да е починал от действията на полицаи

Никой служител не излиза на пътя с идеята да убива, заяви старши комисар Лазар Христов

03.01.2024 | 11:41 Редактор: Елеонора Танева

Никой служител не излиза на пътя с идеята да убива. Няма категорични данни, че смъртта на лицето е следствие на действията на наши служители. Това заяви директорът на ОДМВР Стара Загора старши комисар Лазар Христов във връзка със смъртта на Пламен Пенев след гонка с полицията.

Той даде хронология на събитията от фаталната вечер:

На 30 декември около 20:45 е получен сигнал, че непълнолетни лица са заплашени с нож от мъж на средна възраст. На място подателят на сигнала посочва нападателят, който е в автомобил, заключва се и потегля с колата.

Започва преследване, при тръгване шофьорът прави опит да блъсне полицай. Колата спира на червен светофар. Включва на задна скорост, блъска цивилния автомобил, който е зад него на светофара и отново тръгва, като не се подчинява на полицейските разпореждания.

Полицаи правят опит да счупят стъклото на автомобила и да извадят шофьора, не успяват и шофьорът тръгва към пешеходната зона в центъра на града. 

Началникът на полицията обобщи, че преследването е продължило 20 минути, Пламен Пенев е предизвикал няколко катастрофи. Няколко пъти полицаи са говорили с мъжа.

"Лицето се е държало неадекватно", уточни старши комисар Лазар Христов.

"Да не се превръщаме в съдници, да изчакаме обективните резултати от проверките", призова началникът на полицията в Стара Загора.

Двата екипа на 2 РПУ започнали процедура по изваждане на лицето от автомобила: "След поставянето на белезниците лицето получава конвулси, при оказването на спешна медицинска помощ е установено, че лицето е починало". 

"Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите, било то и към такива с пагони", добави комисар Христов.

При полицейското преследване има пострадали полицаи, единият от тях е с травми на главата и фрактури на едната ръка.

Няма отстранени към момента полицаи, които са участвали в преследването, уточни началникът на полицията.

Според близки на загиналия Пламен Пенев той е станал жертва на полицейско наислие и искат справдливост.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Facebook


4
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 3 месеца
Проблемът е, че са го били. Ако го бяха застреляли щеше да е по чисто и да не изглежда нечовечно. Все пак освен, че е бягал и не се е подчинявал на полицейски разпореждания, той е поставял в риск и живота на други граждани по пътя си. Тест за наркотици, правен ли му е? Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Убили го, но без уми
преди 3 месеца
Все пак, благодарим за признанието. Макар че всичко се вижда на видеата за ваше съжаление. Млатене до смърт. Дано си получите заслуженото - вие сте срам не само за достойните съвестни и сърдечни полицаи в страната, но и за човечеството. И номера с ама ние не знаехме какъв е този човек, как е здравословно - не би трябвало да мине, понеже сте в малък градец и всички се познавате. Видяхме какъв ви е стремежа към правда още със случая Дебора. Браво, карайте така и адът ви е сигурен. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Емо
преди 3 месеца
Пробвали да счупят стъклото. Видели, че е неадекватен, говорили с него. И накрая го пребили за по-лесно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 3 месеца
Нали им взеха 1200 ленти за пукане на гуми що не са му спукали гумите! Ама по добре да се направим на мъже и да го пребием до смърт да ходят в Украйна да се бият с Руснаците ама тука срещу безащитни им е най добре 5 срещу един. Сигнализирай за неуместен коментар