"Дойдохме за мешере, няма да се колим и бесим": Полицаи вардят Горна Оряховица

Повече от 100 роми с над 30 автомобила нахлули в квартал "Калтинец"

30.12.2023 | 18:32 Редактор: Елеонора Танева

Горна Оряховица остава блокирана от спецчасти заради ромски фамилии. Наложила се е намесата на полиция и жандармерията. Повече от 150 души са задържани и разпитани в полицейското управление. Издадени са им предупредителни протоколи. Според местните, причина за конфликта са неуредени финансови сметки.

По обед в полицията в Горна Оряховица е получен сигнал за нахлуване в квартал "Калтинец" на повече от 100 роми с над 30 автомобила, които причакват с оръжие местни жители. Спешно е бил активиран спецотрядът към МВР. Изпратени са полицейски части от областните дирекции във Велико Търново и Русе, и жандармерия.

"Колите дойдоха тук и полицаите дойдоха веднага. Бяха варненски коли, софийски коли. Нищо лошо не са направили, застанаха тук на пътя  и това е! Аз живея в тази къща и просто излязох и видях колите..Полицаите блокираха пътя", разказа Илко Ангелов от "Калтинец".

По информация на полицията ромският клан от Русе се организирал и потеглил с 90 автомобила. 30 от тях били спрени още в Русе, други 30 - в село Петко Каравелово, и 30 преди Горна Оряховица. Ромите от Русе разказват, че искали да правят "мешаре" на местен мъж от "Калтинец", който отправял закани и псувал.

"Заради един дето псувал деца, прави се на интересен, че ще ни биел. Няма как да стане това, защото ние в Русе сме много взаимни хора! Мешере да правим – просто мир, да се уточним. Разбархме се, ще има мир, няма да има онлайн по телефоните разправии", обеща Александър Върбанов.

Според неофициална информация, повод за напрежението са и неуредени сметки за пари.

"Дойдохме, защото не за първи път получаваме от този човек обиди и няма как да се премълчи. Той като се дрогира и му става навик - обижда, псува, заканва се", добави Марин Станчев.

"Няма напрежение, няма да се колят, няма да се бесят, просто момчетата от "Калтинец" се стреснаха, че ще ги бият! Около 100 души сме, просто се псуваха помежду си. Ще има продължение, ако има от него страна закани", казаха други от привиканите в районното.

Над 150 пътуващи в автомобилите са отведени в полицейското управление за разпити, като са им съставени предупредителни протоколи. Предстои да бъдат разпитвани и жители на "Калтинец". От един от тях е иззет автомат, мъжът е задържан за 24 часа.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ангел Стефанов
преди 3 месеца
Поредният кйопав репортаж от журналист който все не разбрал подробности и предоставя измислени факти за да попълни репортажа, имаше толкова много народ , еми питайте бре хора, всеки щеше да се отзове , нямаше никакви пари в спора, беше спор за чест и обиди, не проблем евтиният репортаж , проблем е че често вам подобни изкривяват истината и злоупотребяват , еми образовайте се малко, интересувайте се , опознайте тези хора , бит култура навици, и тогава пишете , за да не петните журналистиката.. Сигнализирай за неуместен коментар