Висококачественият кокаин на "Верила" е открит от кучета, бил опакован със спасителни жилетки

На борда му има 17 българи и един украинец

21.12.2023 | 19:11 Редактор: Толя Стоянова

Ирландската полиция разпитва екипажа на българския кораб "Верила". На борда му бяха открити около половин тон висококачествен кокаин на стойност милиони евро. От ирландската полиция за Bulgaria ON AIR заявиха, че количеството на наркотика е било около 300 килограма. Предполага се, че е трябвало наркотикът да бъде изхвърлен зад борда и прибран от друг плавателен съд.

"Верила" е собственост на Параходство "Български морски флот" и плава под малтийски флаг. Превозвал е зърно от Канада. Беше задържан при проверка на пристанище в Ирландия. На борда му има 17 българи и един украинец.

Позицията на Асоциацията на игралната индустрия в България гласи:

"На 19.12.2023 г. служители на данъчната служба се качиха и претърсиха регистриран в Малта кораб за насипни товари на пристанище "Фойнс" в Лимерик. Плавателният съд е пристигнал от Канада. Служителите са идентифицирали и по-късно иззели приблизително 300 кг кокаин на приблизителна стойност 21 милиона евро. В акцията са се включили и специализирани екипи за претърсване, подкрепени от кучета за откриване на наркотици. Продължават да претърсват кораба като част от активна и текуща операция. Към момента няма арестувани." 
Разследването продължава като текат разпити.

С позиция излязоха и от Параходство "Български морски флот", чиято собственост е корабът "Верила":

"Към настоящия момент Параходство "Български морски флот" АД не разполага с информация от ирландските власти във връзка със задържания кораб. Известно ни е единствено, че се провежда специализирана полицейска акция по претърсване на кораба във връзка със съмнения за участието му в наркотрафик. Ръководството на "Параходство Български морски флот" АД ще окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина".

В ирландски медии се появи информация, че дрогата е трябвало да бъде разпределена в цялата страна и че зад това стои една конкретна наркобанда. Всеки пакет е бил опакован със спасителна жилетка и с GPS предавател.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.