Дрогата на "Верила" e за десетки милиони евро, нашите моряци не знаели за нея

Екипажът е 11-членен, съставен от българи и украинец

21.12.2023 | 11:35 Редактор: Елеонора Танева

Екипажът на кораба "Верила" ще бъде разпитван за открития на борда наркотик. Плавателният съд, който е собственост на Параходство "Български морски флот" , беше задържан в ирландското пристанище Фойнс на 19 декември малко след акостирането му. Тогава започна и специалната операция на полицейски сили, представители на службата за борба с наркотиците и митничари, съобщи Irish Times. Проверките са продължили и на 20 декември.

Според изданието на борда на плавателния съд са открити най-малко 300 кг до 500 кг висококачествен кокаин, опакован в бала с GPS маяк, който се предполага, че е трябвало да бъде изхвърлен зад борда и прибран от друг плавателен съд. Оценката на наркотика е за между 20 и 35 млн. евро, но при разреждане и продажба "на дребно", дрогата се оценява на между 60 и 105 млн. евро. Минималната цена на наркотика е 70 хил. евро за килограм според полицията.

Във Фойнс корабът е пристигнал от Монреал, сочи системата за морски трафик. "Верила" е отплавал от Канада на 9 декември. Според публикации в ирландските медии, държавата на произход на намерения наркотик вероятно е Бразилия.

За момента няма повдигнати обвинения, но екипажът остава в Ирландия за разпити като част от разследването. Екипажът на "Верила" е 11-членен, съставен от българи и украинец.

Повечето от моряците не са знаели за наркотика и не са били ангажирани с контабандата, съобщава Irish Times като се позовава на полицейски източници. Кокаинът е бил разпределен в пакети във водонепроницаеми торби между спасителни жилетки. В торбите е имало и GPS маяк. Именно затова се предполага, че хора от екипажа са съпричастни към трафика на кокаина, пише БГНЕС.

Компанията още не е официално уведомена от местните ирландски власти за проверката. Няма и подадена информация, че членове на екипажа са съпричастни, поясни по-рано директорът на БМФ Александър Калчев. По думите му, за параходството това е тежко престъпление и сериозно нарушение на процедурите на БМФ.

"Верила" е от най-новите кораби на БМФ, построен е през 2022 г. и плава под флага на Малта.