Единият задържан за подкуп в ММС остава в ареста, другият излиза срещу 5 000 лв.

Съдът прецени, че има риск получилият подкуп да извърши друго престъпление

18.12.2023 | 17:10 Редактор: Елеонора Танева
Единият задържан за подкуп в ММС остава в ареста, другият излиза срещу 5 000 лв.

По искане на Софийската градска прокуратура Софийският градски съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо длъжностно лице от Министерство на младежта и спорта, обвинен за това, че в периода от края на месец ноември 2023 г. до 15.12.2023 г. в гр. София, поискал и приел дар, който не му се следва – парична сума в размер на 62 500 лева от А. М. Той я получил в брой на 15.12.2023 г., за да извърши действие по служба, като предметът на подкупа е в големи размери и престъплението е извършено в съучастие с още едно лице – помагач.

С прокурорско постановление обвиняемите бяха задържани за срок до 72 часа.

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен държавният служител. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

По отношение на помагача, съдът прие доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за съпричастност към престъплението, за което е привлечен обвиняемият, но с оглед по-леката форма на съучастие, следва да бъде взета мярка за отклонение "парична гаранция“ в размер на 5 000 лв. 

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Снимка: БГНЕС