Майката на Евгения: 5 000 лв. ли струва животът ѝ?

Протест пред Съдебната палата в София, разлепиха снимки на съдебния състав, пуснал от ареста Пламен Владимиров

10.11.2023 | 19:19 Редактор: Елеонора Танева

Протест пред Съдебната палата в София след решението на Софийския апелативен съд да освободи срещу 5 000 лв. парична гаранция осъденият на първа инстанция като помагач за убийството на Евгения - Пламен Владимиров.

Близки и приятели на убитата млада жена настояват за справедливост. Те носят плакати с надпис "Един човешки живот не струва 5 000 лв.", разлепени са и снимки на съдебния състав, изкарал от ареста Пламен Владимиров. 

"5 000 лв. ли струва един човешки и живот? И се чудя кой го пази, защото някой го пази", каза майката на Евгения - Капка Чорбанова.

На първа инстанция Пламен, който е и бивш служител на ДАНС, получи присъда "доживотен затвор" за това, че е давал съвети как да бъде убита снаха му и е помогнал за поставянето на жертвата в куфар и укриването ѝ. Апелативният съд обаче отмени определението, с което Софийският градски съд е разпоредил задържане под стража. Мотивите на магистратите са, че лицето е имало изрядно процесуално поведение и е спазвало всички изисквания към него. Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и фактът, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало. 

"Мярката за неотклонение има строго определени цели. Това, че съдия от СГС е предвидил най-тежкото наказание, не означава, че това решение е правилно. Апелативният съд е презумпцията за невиновност, той не трябва да бъде третиран като предварително като осъдено лице", коментира адвокат Димитър Марковски. 

Решението на апелативния съд възмути семейството на убитата Евгения. 

Пред съдебната палата близки и приятели на Евгения се събраха, за да изразят недоволството си от пускането под парична гаранция на Пламен Владимиров.

"Откъде накъде държавата и съдът си позволяват убиец да се разхода срещу 5 000 лв. Това означава, че гражданите може да убиваме, да платим 5 000 лв., колкото е горната граница на един бърз кредит, и вечерта да седнем в кръчмата да пием", каза приятел на Евгения.

Евгения изчезна през октомври 2021 година. Тялото ѝ беше намерено в куфар, захвърлен край водоем в Перник. Според обвинителния акт Евгения е била душена с ръце, а след това главата ѝ е била увита с няколко слоя стреч фолио.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR