Министър Стоянов: Има задържани за изборни нарушения, над 80 са сигналите за купен вот

Образувани са 10 досъдебни производства

06.10.2023 | 15:50 Редактор: Вяра Димова

147 сигнала за нарушения в изборното законодателство са подадени на специално отворената гореща телефонна линия, обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

82 от тях са по отношение на купуване на гласове, около 50 има за нарушения на изборното законодателство, също така има и за корпоративен вот. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Успоредно с това имаме образувани до момента 10 досъдебни производства, като характерното в случая е, че по едно от тях - в област Ямбол се работи, в условията на бързо производство", каза Стоянов.

Вътрешният министър съобщи, че има и задържани. По отношение на случая с арестувания за купуване на гласове директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Несебър, Стоянов посочи, че материалите са докладвани и предстои да бъде повдигнато обвинение.

"Имаме информация, че са замесени и други лица, съответно и извършени и други, предимно корупционни, нарушения", обясни той.

Във връзка с корпоративния вот Стоянов отбеляза, че собственици на големи фирми и предприятия "просто съветват своите служители да гласуват за определена партия".

Снимка: БГНЕС