Внимание! Опит за измама с фалшиво видео с образа на Денков, направено от изкуствен интелект

Злоупотребата е докладвана на МВР като киберпрестъпление

04.10.2023 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева
Внимание! Опит за измама с фалшиво видео с образа на Денков, направено от изкуствен интелект

Манипулирано видео (или дълбока фалшификация - дийпфейк*) с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява в социалната мрежа Facebook. То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема. За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия, информират от правителствената пресслужба.

Министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод. Предупреждаваме гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления на имейл report@cybercrime.bg или на телефон 0885 525 545.

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление.

Дийпфейк (от английски: deepfake – от думите „дълбок“ и „фалшив“) или дълбока фалшификация е технология, която използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора. Макар че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

1
3 rate up comment rate down comment 0
Смях
преди 1 месец
Кой въобще ще се занимава с него? Разбирам да беше образът на истинския министър-председател- Пеевски, но Денков не е никакъв реален премиер и никой не се вълнува от него. Сигнализирай за неуместен коментар