Недоволство в "Ботунец" след смъртта на простреляния младеж, искат наказание за полицая

Местните го познават като добро момче

18.09.2023 | 18:35 Редактор: Вяра Димова

18-годишен младеж беше прострелян и почина по време на полицейска гонка. Криминалният сюжет се разигра рано тази сутрин в столицата. Официалната информация на МВР по случая е оскъдна. В квартала, от който е момчето, се събраха, за да поискат строго наказание за полицая, прострелял Светльо.

В ранните часове на деня трима младежи обират момиче в района на столичен хотел. Вземат чантата ѝ. Три часа по-късно охрана на бизнес център в близост звъни на 112, но не съобщава за обир на девойка, а за това, че три момчета прескачат ограда с багаж. Пристига патрул и започва гонка.

Според полицията момчетата се качили на автобус. Едното било задържано на място. Другите две слезли и започнали да бягат. 

Полицията ги преследва и произвежда няколко предупредителни изстрели. Момчетата не спират. Така се стига до друг изстрел. Куршумът ранява едно от тях. Карат го в болница. Там 18-годишният младежът умира. Простреляното момче е живеело с брат си в столичния квартал "Ботунец".

"Няма кражби. Майка му е много добра жена, живее с брат си", каза Гергана.

Днес по обед в съседен блок беше задържано и третото момче. 

Жителите на "Ботунец" настояват за наказание за полицая убил момчето. Според адвокат Димитър Марковски законът за МВР регламентира много точно правомощията, които имат полицейските органи. 

"Употребата на огнестрелно оръжие е допустима в хипотезата и в ситуацията, в която здравето на полицейския служител или на неговите колеги, е било застрашено. В такава хипотеза огнестрелно оръжие може да се използва, но в такава степен, че да се причинят минимални увреждания на лицето, което трябва да бъде задържано и което евентуално е нападнало полицай. Ако се окаже, че е в гърба, полицейският служител ще изпадне в положение на възможен обвиняем. Включително може да се стигне и до повдигане на обвинение за умишлено убийство", коментира Марковски.

От МВР засега не излизат с позиция за действията на полицая.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.