Марковски: Ако полицаят е прострелял момчето в гърба, възможно е и обвинение за умишлено убийство

"Законът за МВР регламентира много точно правомощията, които имат полицейските органи", заяви адвокатът

18.09.2023 | 17:01 Редактор: Искра Ангелова

Законът за МВР регламентира много точно правомощията, които имат полицейските органи. Употребата на огнестрелно оръжие е допустима в хипотезата и в ситуацията, в която здравето на полицейския служител или на неговите колеги е било застрашено. В такава хипотеза огнестрелно оръжие може да се използва, но в такава степен, че да не се причинят минимални увреждания на лицето, което трябва да бъде задържани и което евентуално е нападнало полицай. Това каза за БНР адвокат Димитър Марковски.

По думите му особено решаващо ще е заключението от медицинската експертиза на починалото момче - в коя част на тялото е простреляно.

"Ако се окаже, че е в гърба, полицейският служител ще изпадне в положение на възможен обвиняем. Включително може да се стигне и до повдигане на обвинение за умишлено убийство", допълни той.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа


2
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
А граничарят който го убиха на оградата прецени ли кога да използва огнестрелно оръжие. Вече беше гръмнат лека му пръст. А военният със Калашник прецени ли какво да прави. Аман от такива адвокати Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Значи полицейският служител предупреждава,че ще стреля,стреля във въздуха и след това какво прави господин Марковски .... Обръща се и си тръгва!?! Според вас това трябва да направи за да не го осъдят. И как по време на бягство "огнестрелно оръжие може да се използва но в такава степен, че да не се причинят минимални увреждания на лицето" ????? Сигнализирай за неуместен коментар