МВР унищожава 5 ниви с конопени растения в 4 населени места

От началото на месеца на територията на страната са унищожени над 850 кг насаждения

30.08.2023 | 15:23 Редактор: Юлиан Христов

Пет ниви, засадени с конопени растения, ще унищожат властите. Това обяви директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

Специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества се провежда в граничните зони от служители на ГДГП. Акцията е стартирала преди месец и ще продължи. Тя не е кампанийна, а системна. Последната седмица сме в разгара на тази дейност – добави директорът на "Гранична полиция", цитиран от пресцентъра на МВР.

Местата, на които предстои да бъдат унищожени насажденията, се намират в землищата на Бургас, Петрич, Струмяни и Златарево. Те са в труднодостъпни места, някои се намират високо в планината. От началото на месеца са образувани 14 досъдебни производства, задържани са осем лица, от които на шестима са повдигнати обвинения – уточни Златанов, като отбеляза доброто взаимодействие с прокуратурата по тази линия.

Министерството на вътрешните работи противодейства активно на производството, разпространението и употребата на наркотични вещества. Това е един от основните приоритети, поставен от министъра на вътрешните работи, а и за правителството, заяви Златанов.

Целта малко преди откриването на учебната година е все по-малко наркотични вещества да достигат до нашите деца, добави той.

От началото на годината, само в граничния район между България и Република Северна Македония са унищожени около един тон конопени растения в прясно състояние - т.н. "зелена маса". За последния месец на територията на цялата страна са унищожени около 870 кг растения. Голяма част от реализациите са в резултат на оперативно-издирвателни действия и се задържат лицата, които полагат грижи за тези растения. В други случаи се пристъпва към унищожаване на насажденията, а целта е да не бъдат изсушени и да не достигнат до пазара.

В борбата с наркоразпространението се използват много методи – информация от жителите на съответните населени места, други оперативни източници. Работим в добро взаимодействие с ГДНП, ГДБОП, с областните дирекции на МВР, на чиито територии са граничните зони. Операцията е на територията на цялата страна. Гранична полиция противодейства активно и на трафика на наркотици. Главен комисар Златанов посочи случаите с открита наркооранжерия в частен имот в сграда в Русе и на  ГКПП-Капитан Андреево, където беше задържан гражданин с 6 кг хашиш.

Снимка: МВР