Полицейският шеф в Разград взимал по 200-300 евро за виза, над 100 турци се възползвали от схемата

Служителка в консулството ни в Истанбул е имала ключова роля в схемата с визи за мигранти

15.08.2023 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Над 100 турски граждани са се възползвали от разбитата корупционна схема за получаване на визи в Разград. Има подозрения, че посредник е била служителка в консулството ни в Истанбул. А арестуваният полицейски началник взимал по 200-300 евро на човек, който получавал визата за дългосрочно пребиваване у нас.

В момент на получаване на подкуп и в кабинета си е бил задържан единият от участниците в престъпната схема - дългогодишният началник на "Миграция" към разградската полиция - Павел Маринов.

"Те нещата тръгнаха много тривиално, защото службата "Миграция" се намира в една сграда със службата на ДАНС и на един от служителите на ДАНС му е направило впечатление, че Маринов се придвижва с изключително скъп велосипед. Оттам насетне е попаднал в полезрението им", сподели окръжният прокурор на Разград - Тихомир Тодоров.

Според разследващите Маринов бил част от групата от около година и съдействал за издаването на визи за дългосрочно пребиваване в България на над 100 турски граждани.

"Само финансови са облагите. Съобразно силата на болката е и лечението, имало е суми от порядъка на 2–3 000 евро, тогава когато е имало много желаещи. Може би е воден от принципа на Спортния тотализатор с малки суми, но редовно от порядъка на 200-300 евро за всеки един от тях", допълни Тодоров.

Освен началника на Отдел "Миграция", са задържани и още шестима души. Сред тях преводачи, застрахователи и адвокати. Предполага се, че ключовата роля в престъпната схема е имала жена, служител на консулството ни в Истанбул.

"Най-вероятно жената, т.нар. посредничка, която набира турски граждани, за да се сдобие с т. нар. "визи категория D", най-вероятно ще се окаже, че е служител на българското консулство в Истанбул", поясни още окръжният прокурор на Разград. 

Предстои окръжната прокуратура в Разград да поиска постоянното задържане на Маринов и на още двама от задържаните.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: БГНЕС