Пиян шофьор "изгоря" в Смолянско, колата не е негова, ще я плаща

Автомобилът е иззет, назначена му е автооценъчна експертиза

14.08.2023 | 17:46 Редактор: Елеонора Танева
Пиян шофьор

Полицията в Смолянско задържа първото МПС по новите наказателни мерки, които касаят отнемане на автомобили при управлението им от шофьори с алкохол в кръвта над 1,2 промила на хиляда.

Първият автомобил, който е в процедура по отнемане, е задържан в Доспат. Шофьорът му е спрян за проверка в 3:00 часа през нощта на улица "Тракия" в град Доспат в неделя.

Дрегерът показал, че концентрацията на алкохола в кръвта му е 1,49 промила. 46-годишният шофьор е от село Ветрен, община Септември, област Пазарджик.

Той е управлявал кола, собственост на 58-годишен мъж от село Ветрен дол. Шофьорът е отказал кръвна проба и е задържан за срок до 24 часа.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол над 1,2 промила.

Иззета е колата с протокол и веднага е назначена автооценъчна експертиза за равностойността на моторното превозно средство, тъй като не е собственост на шофьора, информира БНР. Експертизата ще трябва да даде оценка колко струва превозното средство. Извършителят на престъплението ще трябва да заплати в полза на държавата стойността на автомобила, който е управлявал.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)