Постоянен арест за сириеца, убил двама мигранти в катастрофа на АМ "Тракия"

Определението на апелативните магистрати е окончателно

09.08.2023 | 15:02 Редактор: Михаела Кирилова
Постоянен арест за сириеца, убил двама мигранти в катастрофа на АМ

Сирийският гражданин, който транспортира нелегални мигранти и причини катастрофата с две жертви преди месец на автомагистрала "Тракия" край Ямбол, остава за постоянно в ареста, съобщиха от Апелативния съд в Бургас.

Най-тежката мярка за неотклонение първоначално бе наложена от Окръжния съд в Ямбол. Определението на апелативните магистрати е окончателно, посочиха от въззивната съдебна инстанция.

На 8 юли тази година джип с нелегални мигранти самокатастрофира на автомагистрала "Тракия" край Ямбол при 278 - 279 км в посока София. Зад волана е бил сирийският гражданин, който има хуманитарен статут у нас. 

В автомобила са превозвани 12 сирийски граждани, като сред тях и трима под 16-годишна възраст. Двамата загинали при катастрофата са 14-годишно момче и 24-годишен мъж. Останалите десетима са със средни телесни повреди, допълват от съда.

Срещу Мохамад М. са повдигнати две обвинения - за противозаконно транспортиране и подпомагане на преминаването на чужди граждани през страната и за причиняване на смърт по непредпазливост. Шофирал е без свидетелство за управление. След катастрофата е избягал от местопроизшествието.

Всяко от престъпленията, по които е обвиняем, се явява тежко умишлено престъпление. Първото е наказуемо с лишаване от свобода от 2 до 10 години и глоба от 5000 до 20 000 лв., а второто - от 5 до 20 години лишаване от свобода, посочват още от Апелативния съд в Бургас.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Pixabay