Мъж обра и подпали къщата на семейни приятели, с които си развалили отношенията

Щетите са за над 250 000 лв.

25.07.2023 | 16:55 Редактор: Елеонора Танева
Мъж обра и подпали къщата на семейни приятели, с които си развалили отношенията

Под ръководството на Районната прокуратура в Ботевград се води разследване по образувано досъдебно производство за кражба и палеж. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 194, ал. 1 и по чл. 330, ал. 1 от НК.

На 19 юли в с. Осиковска Лакавица, община Правец, било запалено имущество със значителна стойност – двуетажна къща в махала "Хановете" и намиращата в нея покъщнина.

Стойността на недвижимия имот е 200 000 лева, а запаленото имущество се оценява на сумата около 50 000 лева. Стопаните на имота са установили, че от него липсват множество вещи на обща стойност около 5 000 лева.

От събраните в хода на разследването доказателства се установява авторството на деянието и механизма на осъществяването му.

Направен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели. С разрешение на съдия са извършени претърсвания и изземвания на няколко адреса и на автомобил. Отнетите вещи са открити в жилище в София.

С постановление на прокурор в качеството на обвиняем е привлечен Р.Я. (на 44 години), който преди време бил в приятелски отношения с пострадалите от деянията му лица.

Районната прокуратура в Ботевград внесе в съда искане да бъде взета мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия. Съдът му наложи мярка за неотклонение "домашен арест".

Разследването по случая продължава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)