Сръбски граждани, превозили 17 мигранти край Търново, остават в ареста

Каналджиите нямат адресни регистрации в България могат да се укрият, посочва съдебният състав

10.07.2023 | 17:07 Редактор: Вяра Димова
Сръбски граждани, превозили 17 мигранти край Търново, остават в ареста

Районният съд във Велико Търново остави за постоянно в ареста двамата сръбски граждани, които бяха задържани на 6 юли до тунелите край града да превозват 17 нелегални мигранти, сред които и пет деца.

Районният съд във Велико Търново постанови най-тежката мярка за неотклонение за двамата сръбски граждани на 23 и на 40 години, които бяха задържани миналата седмица да превозват с два леки автомобила 17 мигранти без документи за самоличност, определящи се като сирийци.

Сръбските каналджии нямат адресни регистрации в България, могат да се укрият, а по-младият от тях е излежал ефективна присъда в Сърбия, мотивира се съдебният състав. Служебните защитници поискаха двамата сърби да бъдат освободени под парична гаранция, защото са признали за престъплението и са съдействали на разследващите.

Ако бъдат признати за виновни сръбските каналджии ги грози затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева, съобщи БНР.

Източници от разследването обясниха, че мигрантите са посочили при разпитите, че са влезли у нас през дупка на граничната ограда с Турция, водени от двама мъже от арабски произход. След това са вървели 8 дена пеша и са били поети от двамата сърби, които е трябвало да ги отведат до Сърбия, а после да ги поемат други каналджии до Германия. Мигрантите са насочени към бежански центрове в страната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)