Контрабандни накити за над 75 хил. лева бяха задържани на Капитан Андреево

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково

30.06.2023 | 12:12 Редактор: Михаела Кирилова
Контрабандни накити за над 75 хил. лева бяха задържани на Капитан Андреево

Контрабандни златни изделия за 76 320 лева откриха митническите служители при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

На 27.06.2023 г. на МП "Капитан Андреево" пристига влекач с прикачено към него полуремарке с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Пред митническите служители шофьорът представя редовни документи за превозваната стока от Турция през България за Германия, уточняват от Агенция "Митници".

По метода "анализ на риска" инспекторите селектират превозното средство за щателна митническа проверка. При извършените контролни действия са открити два пакета бижутерийни изделия - гривни, пръстени, медальони, колиета, обеци, укрити между дрехите в шкаф над леглото в шофьорската кабина. Според експертизата на вещото лице накитите с общо тегло 603.50 грама са от 22-каратово злато на стойност 76 320 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Шофьорът е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана да напуска пределите на страната без разрешението на прокурор.

Агенция "Митници" напомня, че бижута и аксесоари от злато и платина над 60 грама, а от сребро – над 300 грама задължително се декларират при пренасяне през границата на страната, която е външна за ЕС.

Снимка: Агенция "Митници"