Двама души получиха по 10 г. затвор за крадени картини на Майстора

Други трима също са с осъдителни присъди

09.06.2023 | 14:26 Редактор: Юлиан Христов
Двама души получиха по 10 г. затвор за крадени картини на Майстора

По внесен обвинителен акт на Софийската районна прокуратура на затвор са осъдени петима обвиняеми за кражба и укривателство на картини и вещи с антикварна стойност, съобщиха от държавното обвинение.

Според обвинителния акт двама от подсъдимите отмъкнали картините през 2018 година - влезли в жилище на столичния бул. "Сливница" и от там измъкнали 5 произведения на Владимир Димитров-Майстора, 7 на Димитър Киров, 1 на Вили Николов и вещи с антикварна стойност – всичко на обща стойност 190 256,50 лева. 

След това двамата се свързали с други двама мъже, които им помогнали да укрият крадените произведения. Един от "пазителите" на картините успял да продаде 10 от тях на антиквар за 8500 лв., като по оценка на държавното обвинение реалната им цена била на стойност близо 145 хил. лв.

Двамата крадци получават общо по 10 години затвор, тъй като са били в условия на "опасен рецидив". Единият от помагачите ще лежи пет години зад решетките, като ще трябва да плати и глоба от 6000 лв. Вторият от укривателите на картините получава 3 години и половина и 6000 лв. глоба, а този, който е продал произведенията - условна присъда от 3 години с изпитателен срок от пет години и глоба от 5000 лв.  

Снимка: БГНЕС