Прокуратурата: Делото "Барселонагейт" не е "на трупчета", работи се по него

Цели се обслужване на нелегитимни политически интереси, твърдят от ПРБ

22.05.2023 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Прокуратурата: Делото

Във връзка с редица публикации в медиите по повод досъдебното производство, известно в медиите като "Барселонагейт", и след получено разрешение по реда на НПК от наблюдаващия прокурор, прокуратурата излезе с разяснения по делото.

Ръководството и надзорът по досъдебното производство са осъществявани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на специализираните структури. Делото е взето на специален надзор още през месец февруари 2021 г. от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна специализирана прокуратура (закрита).Към настоящия момент и с оглед законодателните промени от 2022 г. ръководството и надзорът по делото се осъществяват от Софийската градска прокуратура, става ясно от позицията.

"Във Върховна касационна прокуратура периодично постъпват справки от наблюдаващия прокурор при СГП относно хода на разследването, както във връзка с осъществявания специален надзор, така и по повод необходимостта от предоставяне на информация от страна на ПРБ на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Видно от последните постъпили справки от СГП, по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели", поясняват от ПРБ.

В съответствие с действащия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се осъществява след като по досъдебното производство са извършени всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина, припомнят от прокуратура.

"В този смисъл разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото "Барселонагейт" е "на трупчета" не съответстват на фактическото положение и имат за цел да затруднят работата на ПРБ, да осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси", подчертават от ПРБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR