Екстрадираме в Танзания заловената украинка, търгувала незаконно с костенурки

Грозят я от 20 до 30 години

22.05.2023 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
Екстрадираме в Танзания заловената украинка, търгувала незаконно с костенурки

Бургаският апелативен съд потвърди решение за допускане на екстрадиция и предаване на  украинската гражданка Олга К. на властите в Обединена Република Танзания, съобщиха от прокуратурата.

Танзанийските съдебни власти издирват украинската гражданка с цел провеждане на наказателно преследване срещу нея по обвинение в извършването на деяние, изразяващо се в незаконно притежаване на държавен трофей – 116 бр. живи костенурки, които исканото лице изнесло от територията на Танзания в Кралство Тайланд. За това престъпление, танзанийското законодателство предвижда наказание "лишаване от свобода" от 20 до 30 години.

На 04.07.2022 г. при пристигането си на летището в Банкок, Кралство Тайланд, Олга К. е била претърсена и у нея са открити въпросните 116 живи костенурки, които тя пренесла от танзанийска на тайландска територия без нужното разрешение по Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CIYES). Олга К. била арестувана, а впоследствие била освободена от тайландски съд под гаранция, която не спазила и напуснала територията на кралството.

В Обединена Република Танзания било проведено предварително разследване от компетентните полицейски служби, което установило, че тя е сред членовете на престъпен синдикат, занимаващ се с незаконна търговия с диви животни в Танзания и други държави от Източна Африка. Идентифицирани и арестувани били други осем членове на синдиката, които улеснили събирането и опаковането на костенурките, пренесени впоследствие от исканото лице през границите на страната.

Молбата за екстрадиция по форма и съдържание съответства на изискванията на българския закон. Не се установяват основания за недопускане на екстрадицията – исканото лице не е български гражданин; между България и Танзания не е налице международен договор, предвиждащ предаване на собствени граждани на другата договаряща страна; на Олга К. не е предоставено убежище у нас; не се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на Р България. Налице е изискваната двойна наказуемост на деянието.