Сирийците, помели патрулка в Бургас, получиха по едва 4 години затвор

"Смятам, че размерът на наказанията е адекватен към този вид престъпление", коментираха от Районната прокуратура

19.04.2023 | 19:28 Редактор: Петя Кръстева

Съдът в Бургас призна за виновни тримата сирийци за тежката катастрофа с мигранти, при която загинаха двама полицаи. Постановените присъди са за каналджийство. Делото се гледа по съкратената процедура и затова присъдите бяха редуцирани.

В края на август миналата година автобус с 47 мигранти, между които и 12 деца, катастрофира в центъра на Бургас. При опит да спрат бежанците, като препречат пътя им, загинаха двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Шофьорът на автобуса-убиец Омар Аднан получи присъда от 4 години и 10 месеца затвор. Той ще заплати и глоба от 11 000 лв.

Непълнолетният Ахмад, който е изпълнявал ролята на "стюард" в автобуса, беше осъден на 1 година 10 месеца затвор. Третият обвиняем Абдулах, осигурил автобуса и ръководил схемата, беше осъден на 4 години и 4 месеца затвор. В съда дойдоха близки на загиналите полицаи.

"Смятам, че размерът на наказанията е адекватен към този вид престъпление заради обществената опасност на деянието", коментира ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

По време на следствието е установено, че Омар е изпълнил разпореждане да разбие още първата полицейската блокада по пътя.

"След като наближава КПП-то и пита Мухид какво да прави, той му казва: "Минавай през блокадата". На тази блокада, за щастие, няма трагичен инцидент. Полицаят, който е подал стоп-палка и сигнал, се е отместил и отскочил, за да не бъде пометен от автобуса", отбеляза прокурорът Христо Христов.

"По делото има един превод от арабски, от който по никакъв начин не може да се разбере кой води този разговор, кой дава тези указания и кой какво казва. Няма доказателства, че това, което се твърди от прокуратурата, е казано, чуто и изпълнено от Омар", каза адвокатът на младежа Камен Кънев. 

Омар до последно твърдеше пред съда, че е непълнолетен. За уточняване на възрастта му беше поискана ДНК експертиза. 

В съдебната зала тримата сирийци се признаха за виновни. Делото за причинената смърт на двамата полицаи все още не е внесено в съда. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.