Сирийците, прегазили полицаи в Бургас, пробваха да се измъкнат със споразумение

Държавното обвинение настоява за максималните присъди за трафика на хора

19.04.2023 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

В Районния съд в Бургас започна делото за катастрофата с автобус с мигранти, в която загинаха двама полицаи. Тримата подсъдими сирийци се признаха за виновни. Държавното обвинение отхвърли искането им да сключат споразумение, което би намалило присъдите им.

Прокуратурата поиска максимални наказания, предвидени за трафик на мигранти. Въпреки че подсъдимите са с чисто съдебно минало, законът е предвидил за тези престъпления лишаване от свобода до 6 години и парична глоба. В залата прокуратурата поиска за извършените престъпления съответните наказания: за Омар – 4,6 г затвор и 12 000 лева глоба, за Ахмад, който е непълнолетен – 1,6 г. затвор и глоба от 12 000 лева. А за Абдулах, като техен съучастник и който е осигурил средства за осъществяване на трафика – 1,6 г. затвор и 12 000 лв. глоба. 

Автобусът, който превозваше няколко десетки мигранти, катастрофира и уби на място двамата полицаи.

"Законодателят е предвидел от 1 до 6 г. затвор за подпомагане на чужди граждани за нелегално преминаване на територията на страната. Искаме максималните наказания - първо заради начина на извършване на престъплението, арогантността, броя на трафикираните лица и фаталността, знаете, че загинаха двама полицаи", заяви ръководителят на Районната прокуратура в Бургас - Мария Маркова.

Делото за убийството на двамата полицаи е под ръководството на Окръжната прокуратура в Бургас.