Полицейски акции в цялата страна, в ромските махали отричат да взимат пари срещу вот

В столичния квартал "Факултета" до този момент няма подадени сигнали за купуване на гласове

28.03.2023 | 18:50 Редактор: Петя Кръстева

Спецакция се проведе в столичния квартал "Факултета" и в пловдивския "Столипиново". Проверки има и в Пазарджишко и Старозагорско. Органите на реда следят за икономически престъпления, незаконна миграция и купуване на гласове. 

Акцията цели да се противодейства на престъпността. 

"Обект на проверка са както търговски и питейни заведения, така и заложни къщи, пунктове за изкупуване на цветни и черни метали, както и такива  за дървесина. В заложните къщи могат да възникнат такива отношения, които предполагат по-лесна търговия с гласове, където могат да се получат различни договорки с лица, които могат да дължат пари", поясни началникът на 3 РУ Ивайло Величков. Той подчерта, че към настоящия момент няма задържани лица, но проверките продължават.

В "Столипиново" откриха списъци с имена на хора от квартала, за които се предполага, че са били обекти на корпоративен вот. Има и задържани. 

В столичния квартал "Факултета" до този момент няма подадени сигнали за престъпления против политическите права на гражданите. Жителите отричат в квартала им да се купуват гласове. Твърдят, че след последните парламентарни избори, вече нямат желание да гласуват. 

Акция срещу битовата престъпност се проведе и в Пазарджишко и Старозагорско. В магазин за хранителни стоки в Септември екипи на местното полицейско управление са открили списък с имена на хора и суми срещу тях. В някои от претърсените имоти са открити и списъци с имена на лихвари, които имат връзка с купуването на гласове за предстоящите избори.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.