Каква е била ролята на Ирина Дилкинска в криптопирамидата на Ружа Игнатова?

Людмил Рангелов определя залавянето на българката като успех на САЩ

22.03.2023 | 18:36 Редактор: Михаела Димитрова

Сериозен пробив отвъд Океана в дългогодишното разследване на криптопирамидата, създадена от Ружа Игнатова. Българка е екстрадирана в Съединените щати заради съмнения за участие в престъпната схема. Обвинена е в създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на 400 милиона долара и запазване на имущество, принадлежащо на Игнатова.

В доклад на американското министерство на правосъдието се казва, че Ирина Дилкинска е екстрадирана на 20 март и трябва да се яви пред американски съдия. Тя е била ръководител на правния отдел на OneCoin - компанията на криптокралицата 'Ружа Игнатова.

Ирина Дилкинска е позволила на OneCoin да изпере милиони долари незаконни приходи чрез фиктивни компании. Тя е помогнала за поддържането на широкообхватна схема с милиони жертви и милиарди долари загуби.

Дилкинска е предадена на упълномощени служители на американските власти на летището в София. Разследването се води само на територията на САЩ, тъй като се твърди че престъпната дейност е извършена там. 

"Искането е получено през март месец 2021 г., като е била издадена заповед за арест от окръжен съдия в южен окръг на град Ню Йорк. Издадена е червена бюлетина и във връзка с нея, лицето е задържано на 8 юни 2021 г. на територията на София. Незабавно от страна на СГП е направено искане за постоянно задържане на жената. Софийският градски съд е задържал лицето. Обвинението на българската гражданка е, че е участвала в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари", съобщиха от прокуратурата.

Американските власти твърдят, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста. Срещу Дилкинска са повдигнати две обвинения, които датират още от 2018 година - те са за измама на инвеститори от цял свят и заговор за пране на пари. За всяко едно от обвиненията я грозят до 20 години затвор. В България защитата на Дилкинска е обжалвала решението на прокуратурата и е била известно време под домашен арест. 

Адвокат Людмил Рангелов е категоричен, че САЩ имат безпощадно законодателство по отношение на прането на пари. "Специално САЩ са държавата, която с най-голяма ревност се отнася към прането на пари, защото това дава възможност за скрито финансиране на терористични престъпения", каза той.

Валутата, която компанията OneCoin е предлагала на пазара, не отговаряла на изискванията за криптовалутите, а цената ѝ не се определяла на пазарен принцип, а от самата компания.

Дилкинска помогнала и за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на криптокралицата Ружа Игнатова. Тя е включена в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани бегълци. Следите ѝ се губят през 2017 година, когато се е качила на самолет от София до Атина. Оттогава не е известно къде се намира.

Адвокат Рангелов определя залавянето на Дилкинска като успех на САЩ. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.