Ето как е действала схемата на екстрадираната в САЩ Дилкинска, грозят я 40 г. затвор

Ирина Дилкинска е включена в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани бегълци

22.03.2023 | 13:33 Редактор: Михаела Димитрова

Сериозен пробив отвъд Океана в дългогодишното разследване на криптопирамидата, създадена от Ружа Игнатова. Българка е екстрадирана в Съединените щати заради обвинение за участие в престъпната схема.

Обвинена е в създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на 400 милиона долара и запазване на имущество, принадлежащо на Ружа Игнатова.

В доклад на американското министерство на правосъдието се казва, че Ирина Дилкинска е екстрадирана на 20 март и трябва да се яви пред американски съдия. Тя е била ръководител на правния отдел на OneCoin - компанията на криптокралицата 'Ружа Игнатова.

Ирина Дилкинска е позволила на OneCoin да изпере милиони долари незаконни приходи чрез фиктивни компании. Тя е помогнала за поддържането на широкообхватна схема с милиони жертви и милиарди долари загуби.

Американските власти твърдят, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Срещу Дилкинска са повдигнати две обвинения, които датират още от 2018 година. Те са за измама на инвеститори от цял свят и заговор за пране на пари. За всяко едно от обвиненията я грозят до 20 години затвор.

Валутата, която компанията OneCoin е предлагала на пазара, не отговаряла на изискванията за криптовалутите, а цената ѝ не се определяла на пазарен принцип, а от самата компания.

Дилкинска е включена в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани бегълци. Следите ѝ се губят през 2017 година, когато се е качила на самолет от София до Атина. Оттогава не е известно къде се намира. Обявена е награда в размер на 100 000 долара за информация, която доведе до ареста на българката.

Дилкинска е била задържана у нас и екстрадирана на 20 март, потвърдиха на брифинг от прокуратурата. 

"Получена е информация от департамента на правосъдието в САЩ, че българският гражданин вече е пристигнал на тяхна територия. Екстрадицията е поискана във връзка с твърдение за извършени престъпления и участие в организирана престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. В Софийската градска прокуратура няма разследване по повод тези твърдения, то се води само на територията на САЩ, тъй като оттам са изпращани съобщения чрез телевизия и радио за това, че ако се инвестира в криптовалутата, ще се постигне голяма доходност", казаха още от прокуратурата.

Става ясно, че искането за екстрадиция е получено през март 2021 година, като е била зададена заповед за арест от Окръжен съдия от Южен окръг на Ню Йорк, издадена е също и червена бюлетина.

"Във връзка с нея лицето е задържано на 8 юни 2021 на територията на София, незабавно е направено искане за постоянно задържане от Софийската градска прокуратура. Незабавно е отправила искане до Софийския градски съд за разглеждане на екстрадицията по същество. СГС е пуснал екстрадиция, решението е било обжалвано от защитата на лицето. На 2 февруари 2023 г. Софийският апелативен съд се е произнесъл за решението за екстрадиция. В производството е трябвало продължителен период, тъй като са искани документи от САЩ и е бил необходим превод", допълниха от прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС