Измами за милиарди в стил Ружа Игнатова: Скандални разкрития за "пирамидата" с криптовалути

Замесено е лице, което официално е обявено за финансиращо терористични актове

12.01.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Прокурори, полицаи и агенти от контраразнуването проверяват адреси на българска фирма, за която се предполага, че е създала международна финансова пирамида с криптовалути, подобна на тази на издирваната Ружа Игнатова.

"За последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара. Събрани са доказателства, че клиент на платформата, което е трансферирало криптовалути, е лице, което официално е обявено за финансиращо терористични актове", заяви говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева.

Над 300 служители разследват глобалния играч на криптовалути "Нексо". Освен този адрес, обект на проверка са още 14 локации в столицата. Цялата дейност на дружеството е минавала през София. 

Лихвите, които са обещавани, са в пъти по-високи от тези на класическите банки. В същото време от разследването става ясно, че собствениците са присвоили активи за милиарди долари. Компанията е свързана с бившия депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев. Привлечени са и други лица сред които Калин Методиев и Сокол Янков. 

В края на миналата година "Нексо" започна да спира своята дейност в САЩ. Стотици опарени заведоха колективен иск там за над 5 млн. долара в Калифорния.