Сирийски каналджия опита да подкупи бургаски полицаи с 200 евро

В района има непрекъснат наплив на бежанци, кметът ги лови с дружинка

16.03.2023 | 13:54 Редактор: Вяра Димова

Двама полицаи от Бургас отказаха подкуп от 200 евро от сириец с хуманитарен статут на бежанец. Мъжът е задържан с друг сириец в аварирал автомобил край село Трояново. Полицаите се усъмнили, че става въпрос за трафиканти на нелегални мигранти. 

На двамата сирийци първо се натъква охранителят Иван Ганчев, докато обхожда селото.

"Видях съмнителна кола. Направи ми впечатление, че нещо не е в ред", коментира той

Охранителят се усъмнил, че става въпрос за трафик на мигранти. Сигнализира полицията, която извършва проверка. "Направих справка за автомобила и се установи, че той е с прекратена регистрация от 20 декември 2022 г.", посочи полицай Тодор Панайтов.

Шофьорската книжка на сириеца е издадена от Обедините арабски емирства, а на телефона му има зададени GPS координати. "И колата е кална, вътре в багажника - навсякъде стъпки, това значи, че е превозвач на незаконни мигранти", каза полицаят Радостин Желязков.  

Сирийците се опитват да подкупят полицаите, след като им съставят акт. 

"Изкара две банкноти по 100 евро и ми ги пусна на папката с документите", заяви полицай Панайтов.

Заради непрекъснатия наплив от мигранти около селото, кметът на Трояново е направил дружинка, с която обхождат гората. Сам извършва и граждански арести.

Полицейското управление в община Камено е закрито миналата година. Местните настояват да се възстанови дейността му.

"До един месец, ако не се възвърне нашето управление, което е в Камено, ще преминем към гражданско неподчинение, започваме да правим митинги, затваряме магистрала "Тракия", обяви Божидар Стефанов - жител на с. Трояново.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.