Пипнаха шофьор, ескортирал буса с мигранти, който се заби в мантинела на "Тракия"

26-годишният мъж е хванат в района на Перник

13.03.2023 | 17:10 Редактор: Елеонора Танева
Пипнаха шофьор, ескортирал буса с мигранти, който се заби в мантинела на

Районната прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 26-годишен шофьор с инициали Д.М., български гражданин, за това, че на 26 февруари подпомогнал трафикант на мигранти. 

Той е управлявал товарен автомобил "Ситроен Джъмпер". С него е съпровождал и ескортирал товарен автомобил "Фиат Дукато", в който се намирали чуждите граждани и така ги е улеснил да преминат незаконно през страната. Бусът катастрофира в района на Чирпан след гонка с полицията.

В него бяха натъпкани 45 мигранти. 

Обвиняемият е бил обявен за общодържавно издирване и на 8 март е установен и задържан от полицейски служители в село в общ. Брезник, обл. Перник. Задържан е за 72 часа, внесено е искане за постоянния му арест.

Другият обвиняем по делото, Д.К., по същото време и място е управлявал лек автомобил БМВ, който се е движел като пилотна кола пред товарния автомобил /микробус/ "Фиат Дукато". Спрямо Д.К. по искане на прокуратурата съдът е определил мярка за неотклонение "задържане под стража".    

Двамата, осъществявали ескорт на трафикантите, се познавали от дълги години. Те работили в частна фирма за дърводобив. Живеели в село в обл. Перник. Двамата предварително се сговорили да осъществят превоз на мигранти от района на с. Кабиле, обл. Ямбол, до гр. София, за което щели да получат заплащане. 

Шофьорът на катастрофиралия бус с мигранти все още е в неизвестност и се издирва.

Снимка: БГНЕС