Пипнаха търговец на риба без документи, дариха я на зоопарка във Варна

Бум на незаконния риболов

07.03.2023 | 15:00 Редактор: Елеонора Танева
Пипнаха търговец на риба без документи, дариха я на зоопарка във Варна

При рутинна проверка за извършване на търговия на риба, служители на ИАРА от сектор "Рибарство и контрол" град Варна установяват автомобил, собственикът на който извършва продажба на риба. Автомобилът не е хладилен, а рибата е без съпътстващи документи за произход. На лицата е съставен акт за установяване на административно нарушение. Рибата е иззета и дарена на рибоядните животни от зоопарка във Варна. 

При проверка на яз. "Мандра" инспектори извадили от водата 4 бр. хрилни мрежи с обща дължина 200 м, поставени в работно положение. Уловената  в мрежите риба, шаран и таранка, е върната обратно във водата.

Инспектори в град Плевен открили хрилна мрежа в река Вит, с хванати на нея 30 кг шарани. Мрежата е извадена за унищожаване, а рибата е върната обратно във водата.

При проверка на р. Дунав, при р.к .640-635, са открити и извадени от водата 3 броя парагади (герими) с обща дължина 450 м и 120 броя куки. Съставен е и 1 брой акт за установяване на административно нарушение на риболовец, извършващ стопански риболов без необходимите документи.

При река "Огоста" в Монтана пък глобиха рибар с 3 пъстърви, храната по време на действаща забрана за задържането при улов.

В района на яз. "Жребчево" е заловено лице, превозващо  мрежи тип "сетка" с лек автомобил над ТК "Белия дом".  Иззети са 6 броя мрежи с обща дължина 390 м. Уловената в мрежите риба от вида  платика – 20 кг, е освободена и върната обратно във водата. Мъжът е санкциониран.

Снимка: ИАРА