Джамбази изнасят крадени коли с фалшиви табели в Турция, връщат се у нас с автобуси

35 души са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи

28.02.2023 | 17:47 Редактор: Петя Кръстева

Спецоперация "Автоджамбази" тече на територията на цялата страна. Арестувани са над 45 души, претърсени са десетки адреси и автоморги в София, Варна, Перник, Дупница и Кюстендил.

По-голямата част от задържаните са криминално проявени с висящи досъдебни производства. Става въпрос за профилирани престъпни групи, в които работят специалисти и за броени минути успяват да отключат автомобила с модерни устройства.

"Основно извършват престъпленията на територията на София, автомобилите се извеждат в Перник, където се разкомплектоват и разпродават на части", коментира Атанас Илков от Главна дирекция "Национална полиция".

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева " с машинка с размера на малка кутийка може да бъде отключен един скъп джип, с натискането на един бутон може да се отключи и запали превозното средство, а цялата кражба трае броени минути". Според нея на черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв.

По време на брифинг на прокуратурата стана ясно, е 35 души са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили и че в хода на операцията са били проверени над 40 коли с фалшиви документи.

"Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР", отбеляза началникът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Илков допълни, че за трафика на автомобили се използват фалшиви регистрационни табели и документи, след което колите се извеждат на територията на Турция, а в последствие джамбазите се връщат в България с автобуси.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС