СГС остави в ареста задържаните за смъртта на 18 мигранти край Локорско

Съдът се позова в мотивите си и на показания от свидетели

20.02.2023 | 21:01 Редактор: Елеонора Танева

Софийският градски съд остави в ареста 5-има от обвинените за трагедията с мигранти край Локорско. Обвинени са за каналджийство и превозване на 52-ма мигранти, 18 от които загубиха живота си. 

От СГС уточниха, че има достатъчно показания от свидетели за тяхното подвеждане под отговорност, както и че има достатъчно доказателства на този ранен етап, че те могат да бъдат съпричастни по обвинителния акт.

По време на делото стана ясно, че шофьорът на камиона - Атанас Атанасов, заедно с помощника си Християн Дунгаров и соченият за ръководител на организираната престъпна група Виктор Кузмов са трите основни лица, които са организирали трафика на мигрантите не само в този случай, но и преди. Шофьорът на буса опитал да скрие документите си.

"Това са негови лични документи, които е опитал да скрие от полицията, на полето ги е закопал", уточниха от прокуратурата. 

Адвокатът на Атанас Атанасов заяви, че той не е бил съвсем наясно със случващото се.

"Част от лицата са били мулета. Други са били тарторите и организаторите. Атанас не е знаел колко човека се возят", каза защитникът му Милена Атанасова. 

Шестият обвинен по случая беше задържан в Гърция. Прокуратурата е изпратила искане за неговата екстрадиция в България.

"Евентуално ще бъде екстрадиран. Може би той е на върха на йерархията, осъществявал е контактите с чуждите трафиканти. Това са въпроiи, които предстои да изследваме", казаха още от прокуратурата.