С две присъди за каналджийство: Защо организаторът на канала за мигранти не лежи в затвора?

Виктор Кузмов вече е бил хващан край Чирпан и Елин Пелин

20.02.2023 | 13:44 Редактор: Михаела Димитрова

Единият от арестуваните за трагедията с мигранти край Локорско е трябвало в момента да бъде в затвора и да излежава присъда за предишен трафик на хора. Това обяви вътрешният министър Демерджиев след открития в петък камион ковчег с 18 мъртви мигранти. 

В неделя вечерта е задържан в Гърция бившият служител на МВР Валентин Христов, след като за него бе обявена заповед за издирване. Процедурата по екстрадирането му в България обаче ще продължи повече от 2 месеца. За всички шестима души се води досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.

Мерките днес ще се гледат на петима души. Предполага се, че сред тях е ръководителят на групата. Прокуратурата иска постоянното му задържане под стража.

По думи на районния прокурор на Бургас - Мария Маркова, организаторът на канала за трафика на мигранти Виктор Кузмов има две присъди за каналджийство през 2022 г. Първо е заловен на 11 юли на магистрала "Тракия" до Чирпан с над 10 афганистанци, натъпкани в кола. Месец по-късно е хванат край Елин Пелин. 

Схемата с тайниците Виктор Кузмов измислил, докато бил зад решетките и поръчал да бъдат изработени в сервиз в Каблешково. "Последните две присъди са на Районен съд Чирпан и Елин Пелин, което сочи една престъпна деятелност и лице с престъпни навици", обясни още Маркова. 

Според първата си присъда Кузмов получава 5 месеца лишаване от свобода и се сочи като извършител на деянието. За 2021 година в Бургас са образувани само три досъдебни производства за каналджийство, а тази година те са 170.

"Не може да се сключват споразумения за по пет месеца лишаване от свобода за човек, които два пъти сме залавяли. Ако прокуратурата си беше свършила работата, този човек няма да бъде на пътя и да вози тези мигранти", каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

По негови думи от началото на мигрантския натиск преди 10 години, сега българската граница е най-добре охранявана. Демерджиев подчерта, че борбата с миграцията трябва да се превърне в национална кауза.

"Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата, но не и каква е оградата. Защо за 10 години никой не обезпечи 110 км от 250 км на границата? Никой не си зададе въпроса защо пътищата по границата не бяха оправени? Защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?", настоя шефът на МВР.

Тази седмица предстоят разговори с Европейската комисия за това каква техническа помощ ще получи страната ни за опазване на външната граница на общността.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 1 година
Защото си плаща на рашков и ко Сигнализирай за неуместен коментар