Иван Белишки отива зад решетките, адвокатът му: Ще обжалваме, момчето не е за ареста

Според съда синът на кмета на Панагюрище представлява обществена заплаха и има реален риск да извърши друго престъпление

27.01.2023 | 19:12 Редактор: Ирена Бакърджиева

Синът на панагюрския кмет - Иван Белишки остава в ареста заради две заплахи към депутат от "Възраждане". Това реши Софийският районен съд.

Най-тежката мярка за неотклонение беше определена, защото според съда синът на кмета на Панагюрище представлява обществена заплаха и има реален риск да извърши престъпление. Обвинението срещу него е за закана за убийство срещу депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков.

"Заради общественият отзвук, видите ли, трябва да бъде задържан, което е несъстоятелно и ние ще си търсим правата и ще обжалваме и се надяваме, че някой съд най-накрая ще ги прочете правилно нещата, защото това момче на 23 години, неосъждано, не е за арест", категоричен е адвокатът на Иван Белишки - Тервел Раев.

"Партия "Възраждане" води дела срещу община Панагюрище. Партия "Възраждане" миналата година се опита да опорочи честванията от Априлското въстание. Питайте бившия премиер Петков защо не дойде преди обед – заради партия "Възраждане", каза кметът на Панагюрище и баща на Иван Белишки – Никола Белишки.

"Това е единствената адекватна мярка, която би възпряла обвиняемия да извърши други престъпления. За конкретното престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години", посочи прокурорът по делото.

Партия "Възраждане" излезе с позиция по случая:

"Не е редно, след като и прокуратурата е повдигнала обвинения, и съдът е решил да остави в ареста многократно регистрирания за криминални деяния Иван Белишки, неговият баща да го защитава, вместо да застане на страната на закона. В една такава ситуация всеки един, притежаващ поне малко достойнство кмет, би трябвало да подаде оставката си, защото е очевидно, че когато един човек не може да управлява дори собственото си семейство, трудно би могъл да се справи с управлението на една такава голяма община, каквато е Панагюрище".

Иван Белишки беше задържан и миналата година за умишлен палеж. Синът на кмета на Панагюрище попадна в медийното полезрение и след едно от шествията в подкрепа на Украйна, когато той публично запали руското знаме