4 години затвор получи каналджия, осакатил жена на АМ "Тракия" след гонка с полицаи

Младият мъж бил трафикант на мигранти, но в момента на инцидента не е возил чужденци

25.01.2023 | 21:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
4 години затвор получи каналджия, осакатил жена на АМ

4 години ефективен затвор постанови Пловдивският окръжен съд за Едуард Гочев от Харманли, предизвикал тежка катастрофа на магистрала "Тракия" и осакатил 50-годишна жена.

Младият мъж бил трафикант на мигранти, но в момента на инцидента не е возил чужденци. Той се врязал с колата си в два автомобила, в единия от които пътувала 50-годишната Иванка Димитрова със семейството си. От удара жената е с травма на главния мозък, контузия на белия дроб, счупена ключица и временна опасност за живота.

20-годишният Гочев призна вината си и поиска споразумение с прокуратурата, но адвокатът на пострадалата беше против и делото протече по общия ред. Освен 4-годишната присъда Едуард е лишен от правото да управлява автомобил за 5 години. 

Произшествието стана на 22 юли 2021 г. край Пловдив. Преди това Гочев превозвал нелегални мигранти. В района на Ихтиман дежурен екип опитал да го спре, но младежът слязъл от аутобана, стоварил всички бежанци, като оставил в колата само един. Него го оставил по-късно край Пазарджик. По злополучното пътуване униформени правили 3 опита да спрат автомобила, шофиран от Гочев. Той обаче успял да се измъкне.

Колата му летяла със 138 км/ч. в лявата лента. За да се предвижи по-бързо, се престроил в аварийната, но усетил, че няма да може да се измъкне и опитал да се "промуши" между образувалите се колони по аутобана.

Така първо нацелил "Ауди", а след това и "Фолксваген", в който пътувала Иванка Димитрова с двете си деца и приятеля си. При сблъсъка автомобилът, шофиран от Гочев, излетял във въздуха, преминал над главата на полицай и се приземил на 4 гуми. Щом излязъл от автомобила, 20-годишният мъж опитал да избяга, но бил заловен. При направените тестове в кръвта му са намерени следи от марихуана.

"Ще си нося медицинските последствия до края на живота си. Не само физически, но и психически. Аз също имам деца, не съм злобна. Момчето си призна, но да има справедливо наказание", поиска от съда пострадалата Иванка Димитрова.

"Съжалявам много", каза подсъдимият, цитиран от "24 часа".

Магистратите му дадоха ефективен затвор от 4 г. след редукция на наказанието с 1/3 заради направените самопризнания.

"Законът предвижда от 3 до 12 години, вие получавате 6. Това е под средното за такива обвинения. При тези обстоятелства е недопустимо условно осъждане", мотивира се съдия Иван Минчев.

Присъдата подлежи на обжалване пред по-горната инстанция в срок от 15 дни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR