Арести и претърсвания в ромските махали на Враца и Видин

Министър Демерджиев: Има тежка ситуация с противопоставяне на различни престъпни групи 

19.12.2022 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Полиция и жандармерия извършват претърсвания и обиски в две ромски махали във Враца и Видин по сигнали за изнудвания, палежи и наркоразпространение. Има и задържани при спецакцията.

На всички изходи на Враца са позиционирани екипи, като предимно се извършва проверка на документи на шофьорите. Акцията се провежда във връзка със зачестили тежки престъпления в региона.

Имаме един грабеж на възрастни хора, палеж на автомобил и др. И нещо по-специфично, което наблюдаваме на база на наш анализ - в последните седмици и месеци е ескалирало напрежението на лица от криминалния контингент и силови структури от бившето мутренско време в годините назад, което нямаше как да ни остави безучастни. Да покажем на всички тези хора, и най-вече на обществото, че няма да оставим почва за развитие на тези техни намерения", заяви директорът на главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков.

"Ключовото нещо, което е ангажимент на прокуратурата, особено в нашата област, това е борбата с битовата престъпност, недопускането на тежки криминални прояви на територията на областта и спокоен живот на гражданите - и в областния град, и в отделните населени места. Наред с тази операция, която се проведе миналата седмица по линия на наркотици, сега е следваща такава операция", каза окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

Оказва се, че има тежка ситуация с противопоставяне на различни престъпни групи във Враца, уточни вътрешния министър Иван Демерджиев. 

"Тези действия ще продължат дотогава, докато се нормализира ситуацията. Във Видин имахме много оплаквания за противозаконни действия на лица от ромската общност в града. Там по същия начин трябваше да се вземат мерки, защото това не може да продължава", подчерта той.

Припомняме, че само за изминалата седмица имаше две жестоки нападения над самотно живеещи възрастни хора във врачанско и монтанско село.

Вижте повече в репортажа.