Близки на жертви в катастрофи: Убийците им си живеят живота, забравихме какво е щастие

Те искат промяна в законите и са решили да протестират всеки месец

12.12.2022 | 19:28 Редактор: Ирена Бакърджиева

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с близки и роднини на жертви на катастрофи. Обвинител номер 1 подкрепи близките в очакванията им за спешни законодателни реформи. Всички те чакат справедливост с години.

Близки на загинали и пострадали в катастрофи твърдят, че чакат с години съдебни решения, експертизи, или насрочване на дело.

"През това време убийците на нашите близки живеят животите си. Те не са с отнети книжки, живеят животите си. А ние нямаме празник, нямаме делник. Всичките убийци се приготвят да празнуват", каза близка на жертва в катастрофа.

"Никой не може да се постави на моето място като баба. Родителите - майки, бащи, те нямат вече живот. И ние нямаме вече живот. Забравихме какво е празник, щастие, смях, усмивки, а престъпниците си живеят живота. Не се чувстват убийци. Убиха прекрасните деца - това е моят. Добри деца. А те - още две години и си живеят живота", сподели бабата на загиналия в катастрофа Васко.

Присъдата за три убити деца е 4 години. Близките на пострадали и жертви на катастрофи искат промяна в законите и са решили да протестират всеки месец.

"Искаме както за алкохол и наркотици, под абсолютния същия знаменател да са и джигитите на пътя. Днес са нашите деца, утре ще бъде на някои от вас децата. Ще затваряме главни пътища и ще се борим заедно. За да няма убити ваши деца. Идват страхотни празници", коментира жената.

Тя ще празнува Коледа и Нова година до гроба на Васко. Главният прокурор им поднесе извинение.

"Тези хора с право са отчаяни, народът е обезверен. Всички ние, които сме част от държавните институции, включително прокуратурата, трябва да се обединим в интерес на хората, в интерес на народа, защото сме му длъжници", призова Иван Гешев.

Тонка Стоянова е баба на загиналия Ангел, който на 30 август 2020 година намира смъртта си - месец преди да навърши 18. Карал е тротинетка.

"Шофьор, който е спрял на средата на пътя да лови таралежи. Угасил е светлините и внукът ми не го е видял и се блъска в него. Нито се е обадил на 112. Отивал е при приятелката си в Любимец. Т. нар. за мен шофьор е с шофьорска книжка, но е карал училище до трети клас. Делото ще бъде в петък. Пето дело. Доникъде", посочи Тонка Стоянова.

Петър е близък на семейството на блъснатата на пешеходна пътека в село Братаница - седемгодишната Моника. Зад волана е бил полицай.

"Този човек, който е от органите на реда, е карал безхаберно. В Пазарджишкия съд му бяха дали 4 години и 7 месеца, а след това в Пловдив - условна присъда. Няма спирачен път. Карал е над 100 км. Експертизите оценяват на 73 км", подчерта Петър Петров.

Сестрата на Памела е убита на 1 април на междуградски път край Чирпан едва на 13 години. Седем деца заедно тръгнали на разходка, когато ги връхлетяла кола.

"От едно момче, което кара с превишена скорост. На 13 години - един млад, неизживян живот. Мечти заникъде. За 72 часа беше задържан, аз го виждам през ден, ние сме малък град. Хората се надяват да бъдат чути скоро, макар да не ги чакат светли празници", отбеляза сестрата на Памела.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.